coberta-web_350_555

Fes clic sobre la imatge per visitar la fitxa o comprar el llibre a la Central

Ahir divendres vaig a correus a recollir un paquet. Era el que feia dies esperava i que puc assegurar està a l’alçada de les espectatives generades durant els dies d’espera.

He rebut Howl / Udol, d’Allen Ginsberg, en la recent traducció de Pepa Úbeda i autoeditada.

Després de “El soroll després de Kerouac” o del “Pluja d’Estiu“, entrar en un dels poemes de culte de la història contemporània és tornar a l’origen. És gaudir del primer calostre que van mamar aquells que hem llegit amb devoció.

Tots els detall del llibre valen la pena de la traducció de Pepa Úbeda, i llegir-lo completament és fonamental per compendre la profunditat del treball artesà realitzat.

Des del textos de solapes, els dos pròlegs i les notes i comentaris fins a la mateixa traducció, òbviament, tot té valor literari. Tot et situa a dins d’un personatge turmetat, enrabiat, i que com, s’atribueix a Dylan Thomas “per ser poeta de les emocions cal viure les emocions”.

Avui no estem ni molt menys en la mateixa situació de l’època, ni la societat és tant moral. Però la buidor i la banalitat social d’aleshores segueixen vius i per tant, la cerca de trascendència, de donar un sentit al propi ser, en si mateix, sol, sense posar-lo en relació amb els altres.

El què un temps va ser contracultura, després es converteix en La Cultura. La generació Beat avui ja és estudiada per tots, però possiblement el què n’ha trascendit dins de la cultura social, entenent la cultura com allò que queda després de desapendre-ho tot, és el seu individualisme.

La societat és l’adversari, és el gregarisme, i és cerca la seva superació.

El llegat no és bo, per aquells que anehem i creiem en la possibilitat de canvi global, els que cerquem la construcció d’un nou ordre.

Però els de la Beat Generation són gurús, petits xamàns (com díria deprés Morrison) que mostren un camí, perquè després tu caminis el teu amb la seva experiència.

I com diu el prologuista “Tothom en aquesta vida pot ser derrotat, però una persona, si és persona, mai es dona per vençuda”.

“Arremanguin-se les vores dels vestits, senyores, anem a travessar l’infern”