En els inicis de la crisi recordo perfectament, portades de La Vanguardia insinuant la nacionalització de la banca als EUA (5-12-2008). Recordo perfectament que en el ordre del dia de la primera cimera del G-20 (la que Zapatero va assistir convidat per França) es volia abordar una profunda reforma del mercat internacional de capitals, començant pels paradissos fiscals.

Recordo perfectament com de cop i volta amics social-liberals prenien un discurs socialista clàssic.

Recordo que fins fa un any, es parlava de la necessitat de canviar el model econòmic del país (Espanya i Catalunya).

Recordo, en definitiva, que va haver-hi un moment, en què va semblar de forma fugaç, que des de l’esquerra es podia donar una resposta a la crisi contundent, segura, equitativa, socialment justa valenta i que en definitiva la crisi podia ser el punt de suport per agafar impuls per la creació de quelcom nou.

A títol d’exemple podem dir que de tot això finalment no s’ha tocat res, només a França s’han atrevit a una petita mesura estètica de regulació dels sous dels banquers no sense rebre fortes crítiques del món saxó, mentre encara està per veure la reforma financera que posarà damunt la taula Obama si és que ho arriba a fer.

Ningú té la valentia ja de parlar de model econòmic i per tant ningú és capaç de dirigir-se als aturats i dir-los una veritat com un temple: L’atur que s’ha creat és estrutural i no hi ha perspectives de solució a curt termini, a no ser que realment es proposi un canvi de model, un canvi de paràmetres, un canvi d’estructura.

Els sindicats que porten 2 anys i pico amb el diàleg social quasi aturat, han posat damunt de la taula moltissimes propostes que es poden sintetitzar en el model de contractació alemany, i les seves propostes sempre han topat amb el veto de la patronal. Doncs en comptes de fer una vaga per defensar les seves propostes en contra de la patronal, la convoquen pel sector públic en contra del govern, ergo la patronal segur que està encantada i s’està fregant les mans. I en conseqüència, tot i tenir propostes damunt de la taula, el missatge pels aturats és demolidor.

Anuncis